Guatemala: muy impresionante!
Hola mi amigas y mi familia
Wat een ervaring om hier in Guatemala te zijn. Pas vier dagen in Xela en ik heb al zo veel gezien en dat wil ik graag met jullie delen!
Woensdagavond had ik gedacht mee te gaan naar een salsafeestje, maar ik was zo moe van de reis dat ik uiteindelijk om 21.30 uur ging slapen. Donderdagochtend om 08uur had ik mijn eerste taalles. Op de benedenverdieping van het complex waar ik woon zit de taalschool (ons appartement is op de 1e verdieping), dus dat is heerlijk dichtbij. Ik krijg één op één les van een hele aardige Guatemalteekse vrouw van 08.00 tot 13.00 uur elke ochtend. De eerste ochtend was gelijk erg zwaar omdat ik hoofdpijn had en veel last van de jetlag denk ik. Ondanks dat wist ik nog redelijk wat Spaanse zinnen en woorden te produceren.
In de middag ben ik met Saskia, mijn huisgenoot de stad ingegaan en heeft ze mij rondgeleid langs de winkeltjes en marktjes. Heel mooi om te zien, zoveel mensen aan de kant van de weg die van alles verkopen, maar vooral heel veel groente en fruit en dan zo veel kleuren, prachtig. Vervolgens zijn we naar een grote supermarkt gegaan waar we rij voor rij alles hebben bekeken, dat duurde dus wel even

Donderdagavond hadden we valentijnsviering van de taalschool. Er worden elke dag activiteiten georganiseerd door de taalschool en zo lang ik nog les heb kan ik dus ook deelnemen aan de activiteiten. In de ochtend hadden we al loodjes getrokken en moesten we voor iemand een cadeautje kopen. Ik had een Guatemalteekse man getrokken, genaamd Sergio die ik niet kende. Tja wat koop je dan. Toevallig kwamen Saskia en ik in een winkel waar de broer van Sergio werkte en die gaf de tip dat alcohol altijd goed is, dus hebben we dat maar gedaan. Zelf kreeg ik ook een cadeau, van de eigenaar van de taalschool. Chocola waar ik chocolademelk mee kan maken en een klein kookboekje met toetjes (in het Spaans natuurlijk, kan ik goed oefenen

Vrijdag begin ik weer vroeg met taalles, wat al een stuk beter ging dan de dag ervoor. In de middag heb ik mijn koffer uitgepakt, had ik eerder nog geen tijd voor gehad en verder een beetje gerelaxt. In de avond was er bachata les bij de taalschool, waar ik ook naartoe ben gegaan (ik kon het natuurlijk al heel goed

Vanochtend (zaterdag) ben ik met Saskia en nog een ander Nederlands meisje Eline naar een dorpje geweest genaamd Momestenango. Dit was ook een georganiseerde activiteit vanuit de taalschool. We werden opgehaald door een Guatemalteekse vrouw met een kindje van 9 maanden op haar rug die ons vervolgens met de bus bracht naar haar huis en haar familie waar we een kijkje mochten nemen. De bussen die ze hier gebruiken zijn oude Amerikaanse schoolbussen die ze hier dan helemaal hebben geverfd met prachtige kleuren. De wegen zijn niet geweldige en ze rijden best hard dus het was een hobbelige rit, maar met prachtig uitzicht over de bergen en valleien. Overal stappen mensen in, er zijn geen haltes dus iedereen kan gewoon in en uitstappen waar ze willen. Ook wij stapten ergens in de midle of no were uit en toen bleek daar verscholen in de bossen het huis van de familie te staan (zie foto's). De huisjes die wij kennen uit de middeleeuwen en wat je in Nederland kan bezoeken in museums is hier nog de realiteit. De familie bestaat uit een man en vrouw en 7 kinderen, waarvan de jongste dus 9 maanden en de oudste (die er niet was) 23 jaar. De familie heeft zijn eigen weverij waar we een kijkje mochten nemen en waar ze ons het hele proces van het weven hebben laten zien. Echt heel bijzonder! Zelf mochten we ook proberen een stukje te weven, best lastig en ze doen het echt super snel. De kinderen werken allemaal mee in de weverij en gaan doordeweeks wel een halve dag naar school en werken een halve dag voor hun ouders. In het weekend werken ze het hele weekend mee. Wel triest om te zien dat al die kinderen gewoon meewerken en niet lekker buiten kunnen spelen. Helaas is dat daar de realiteit. Het was heel bijzonder om te gast te zijn bij een typisch Guatelmalteekse familie en we werden ook heel warm ontvangen. Er werd eten voor ons gemaakt en we hebben de typische Guatemalteekse kleding gepast. Zie de foto's!
Ik heb nog een prachtige sjaal gekocht die daar geweven is, ze hadden zulke mooie dingen

De zoon van 20 jaar heeft ons daarna nog het dorp laten zien wat ook weer heel indrukwekkend was. Los riscos is een prachtig natuurverschijnsel (zie foto's)
Er komen in dat dorp niet veel toeristen, dus we werden veel aangekeken en jongentjes liepen giechelend achter ons aan. Heel grappig en gek om mee te maken.
Nu net weer terug in het huis, alleen het internet werkt niet dus ik heb alvast het verhaal getypt. Ik hoop dat ik snel internet heb zodat ik het verhaal kan plaatsen en ook de foto's op mijn blog kan zetten!
Morgen ga ik maar eens een planning maken voor alle studieopdrachten die ik hier ga doen. Op dit geniet ik nog van een heerlijk vakantie gevoel.
Hasta pronto!
Un beso Paula
P.s Sorry voor het misschien beetje te lange verhaal, maar vind het moeilijk om het kort te houden..haha.
whow wat een heerlijke brief van je. kan het me helemaal voorstellen hoe da allemaal is en hoe nieuw alles is. momesenango zal wel echt echt geweest zijn. Jouw Questsaltenango is groter met al jaren zoveel toeristen dat jullie nauwelijks meer belangstelling trekken. zijn er nog dekens die daar geweven worden? goed begin is het halve werk.
Ha die Paula,
Wat fijn om te lezen en zien hoe goed het met je gaat en hoe mooi én bijzonder toch het is in een andere cultuur. Geniet ervan en hou ons op de hoogte - alle liefs vanuit een weer volledig wit Culemborg.
Ine&Edel en beestenboel
heey schat!
Helemaal geen te lang bericht wat mij betreft hoor! Hartstikke leuk om te lezen! Je hebt echt al veel gedaan zeg, en mooie foto's! Wel een gek idee hoor dat je zo ver weg bent! Ik zal je de komende weken in ieder geval nog trouw volgen en hopelijk lukt het daarna ook nog! Ik begin nu wel zenuwachig te worden voor mijn reis! Nog 4 dagen werk, jeeeeej!:)
Dikke kus
Hola Chica!
ik wou net vragen wanneer je ging vertrekken, maar dat hoef ik dus niet meer te vragen ;)
Leuk om te horen dat je het wel naar je zin hebt!
Gelijk maar verder gegaan met taallessen na de minor?
geniet van je reis!
Jeroen
Hoi Paula , wat heerlijk om je verhaal te lezen.
Geniet er vooral heel erg van. Wij zijn dus ook goed aangekomen en zijn nu na 2 dagen een beetje in het ritme en de jetlag een beetje overwonnen. Het is hier nu 8.00 am. (die 10 uur verschil merk je enorm) Volop zon en een schitterende zonsopgang werkelijk adembenemend... pfff wauw.. Evert is zojuist teruggekomen van een MTB trip met Harm. Een lelijke schaafwond op zijn been, maar och (iets wat vroeger ook tegen ons werd gezegt, " daar word je sterk van". !) hahaha . Ze hebben een waanzinnig grote spin gezien zonder poten wel 10 cm groot.
Allee ik ga stoppen en de vers geperste juice sap drinken (iek) van Harm.
Geniet en we kijken geregeld hoe je het daar hebt.
Asta la pasta, bonchika
Adios Dada E Sjella de Australia
Oja vreemd genoeg is het hier al 16 februari. En morgen halen we de camper op en gaan later naar Alex zijn verjaardag.
Kusss
Hola chica!
Muy impresionante, sÃ! Ik verwacht je blog in een paar weken helemaal in het Spaans te zien!;-)
Het ziet er prachtig uit, ik had me Guatamala zo niet voorgesteld. Geniet van je mooie tijd daar!
Heel veel plezier, ik zal je blog regelmatig lezen!
Patricia van Schaik
Estudiante HU
Hej Flap!
Wat een byzonder zeg dat je al gelijk zo veel ziet en meemaakt daar! Het lijkt me wel echt een hele ervaring al zo...
Laatst d8 ik nog in een fractie van een seconde: 'oh even vragen of paula iets te doen heeft' en toen gelijk: 'oh nee die is er even niet natuurlijk......'.
Wel gek hoor dat jij zo ver weg zit en dan Pap en Sjell weer helemaal in Australie.....
K' zal jullie in ieder geval zo veel moegelijk proberen te volgen....
Was leuk om je huisje te zien via skype en om ff te kletsen!
Gaat het nog goed met je spaanse lessen daar?
Nou veel sucses en plezier verder daar!
tot schrijfse enzo!
Kus! Peggy
hoi paula,
supperrrr leuke foto's
ik d8 ow ja eff kijken hoe ze het heeft, en je vermaakt je prima, gelukkig,,, schrijf alle leuke recepten op,voor over 4maanden, hahahaha..
tot je next story,,,,
dami
Heerlik om te lezen dat je zo geniet!
Blijf mooie verhalen schrijven..... Ik blijf je volgen!
Dikkke knuffel Es
Hee Paula!
Leuk om je verhalen te lezen! Klinkt als een leuk vol begin van je avontuur! Fijn ook voor je dat er meer Nederlanders zijn! Ga verder met je volgende verhaal!
XX
Trouwens, wat een relaxte kamer heb je daar! Luxe hoor :)