Caras Alegres

Hallo lieve mensen!

Hoe is het in Nederland? Een hoop verjaardagen die ik ga missen, morgen feest van opa en oma waar ik helaasniet bij kan zijn, dan Marina, Vief, Jairon... Ik probeer alle verjaardagen een beetje bij te houden vanuit Guatemala!

Hier gaat alles nog helemaal prima, behalve dan dat ik een beetje ziek ben, flinke keelpijn, hoesten, ontzettend verkouden..Klein griepje dus. Maar gelukkig heb ik nu het weekend om een beetje uit te rusten. Volgende week is ook wat rustiger, want het is Semana Santa (de week voor pasen) die hier erg groot gevierd wordt met allerlei proccesies en heilige gebeurtenissen. Caras Alegres is dan ook dicht, dus ik kan daar verder niet naartoe om interviews af te nemen. Afgelopen week veel bezig geweest met mijn onderzoek, dus daar zal ik jullie wat meer over vertellen. Ik heb al een aantal verzoeken gekregen om wat meer te vertellen over mijn onderzoek en Caras Alegres. Dus bij deze

Wink
Ik weet niet precies wat ik al en niet verteld heb, maar hieronder even alle belangrijke info op een rijtje.

Caras Alegres is dus een Stichting, opgericht door twee Nederlanders 5 jaar geleden. Ze bieden verschillende projecten aan families in de achterstands wijk Las Rosas inXela(waar de stichting ook zit). De hoofddoelstelling van de stichting is het bevorderen en verbeteren van het algemeen welzijn en de maatschappelijke positie van deze families, die op de armoedegrens leven en hierdoor in moeilijke leefsituaties verkeren of hebben verkeerd.

De projecten die ze aanbieden zijn in de ochtend een baby en kleuteropvang en in de middag activiteiten voor kinderen tussen de 4 en de 16 jaar. Daarnaast hebben ze in de middag een alfabetische cursus voor mannen en vrouwen. Veel mannen en vrouwen uit deze gezinnen zijn nooit naar school geweest en kunnen dus niet lezen en schrijven. Voor de oudere kinderen is er een studiebeurs vanuit Spanje (gezinnen in Spanje betalen de studie voor gezinnen in Guatemala, Xela). Dankzij deze beurs kunnen veel tieners naar de middelbare school en sommige ook nog naar vervolgonderwijs. Hier voor in de plaats moeten ze vrijwilligerswerk doen bij Caras Alegres. Bijv. helpen bij een activiteit in de middag.

Mijn onderzoek richt zich alleen op de middagactiviteiten en op de doelgroep tienens van 10 t/m 16 jaar. De middagactiviteiten zijn elke middag van maandag t.m vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur. Er zijn vrije activiteiten en vaste activiteiten. De vaste activiteiten zijn elke week karate, zwemles en balletles. Verder is elke laatste vrijdag van de maand verjaardagviering waarbij de kinderen die in die maand jarig zijn geweest een cadeau krijgen (bijv. de schoenen die ik gedoneerd heb). Veel kinderen weten helemaal niet wanneer ze jarig zijn en dat het normaal is om je verjaardag te vieren. Verder is er 1x in de maand een workshopweek waarin verschillende workshops worden aangeboden (afhankelijk van de kwaliteiten van de vrijwilligerrs). Caras Alegres heeft voor de middag activiteiten 3 vaste guatemalteekse medewerkers en verder een groep vrijwilligers, wat elke maand verschillend is. Op dit moment zijn er een stuk of 10 vrijwilligers.

Wat ik nu aan het onderzoeken ben is in hoeverre het activiteitenprogramma aansluit bij de doelstelling van Caras Alegres als het gaat om tieners van 10 t/m 16 jaar. Deze doelgroep valt er vaak een beetje buiten en hebben andere behoeften dan kinderen van 4 t/m 10 jaar. Er is op dit moment niet duidelijk wat de doelen zijn van de verschillende activiteiten en op welke doelgroep deze gericht zijn. Ik doe dus eigenlijk een evaluatieonderzoek, maar test daarbij ook de behoeften van de medewerkers en de kinderen voor in de toekomst. Ik onderzoek dit dus door activiteiten te observeren en te zelf te participeren en door interviews af te nemen met de medewerkers, tieners en hopelijk ook nog een aantal ouders. Tot nu toe heb ik 11 tieners geinterviewd en 5 medewerkers. De week na de semana Santa wil ik de laatste interviews houden, want daarna heb ik nog maar 3 weken om alles uit te werken! Eind april moet de eerste versie klaar zijn en ingeleverd worden en dan krijg ik het twee weken later in mei terug met feedback.

Ik vond het erg leuk om afgelopen week wat meer op het project te zijn en de kinderen wat beter te leren kennen. Ook met de interviews merkten ik wel hoe blij de kinderen zijn met eigenlijk alles, met kleine dingen. Ze zijn al heel blij als iets nieuws kunnen leren, als ze gewaardeerd worden en als ze nuttig zijn. Ik denk dat Caras Alegres zeker hun eigenwaarde verhoogt heeft en dat ze ook leren trots te zijn op hun zelf (bijvoorbeeld door het behalen van een zwemdiploma). Of door de oudere jongens mee te laten werken bij het leggen van tegels in het toiletgebouw.

Dat was volgensmij wel even genoeg informatie over mijn afstudeeronderzoek. Daarnaast ben ik ook begonnen met het schrijven van een artikel. één van de onderdelen van het afstuderen. Ik ga het artikel schrijven over de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van dak en thuislozen met een dubbele diagnose (verslaving en psychiatrie). Er is een heel interessant project sinds een aantal jaren in Nederland, genaamd Housing First wat in New York al vele successen heeft geboekt. Hierbij krijgt een daklozen eerst een huis, omdat dit een belangrijke basisbehoefte is voordat iemand verder kan werken aan zijn problemen. Als de persoon gewoon de huur betaald en niet voor overlast zorgt kan hij wonen en daarnaast hulp krijgen van maatschappelijk werkers. Dit project interesseert mij en ik heb ook al aardig wat ervaring opgedaan met deze doelgroep, dus vandaar dat ik mijn arikel daar over wil schrijven. Alleen wacht ik nu nog op antwoord van een deskundige (ik heb een aantal collega's en organisaties in Nederland gemaild) voor feedback op mijn schrijfplan. Ik moet dus een deskundige in Nederland vinden die mij wil helpen met het schrijven van het arikel. Heb tot nu toe nog geen reactie gehad... Dus nog even afwachten. Als jullie iemand kennen die expert is op dat gebied, laat het mij weten!

Dat was het weer voor nu. Verder ben ik nog lekker aan het genieten hier! Zie de foto's voor een wat betere indruk van Caras Alegres

Laughing

Oh en nog een ander leuk nieuwtje! Jairon heeft een ticket geboekt en kom op 27 april aan in Guatemala!! En blijft dan twee weken om op 11 mei weer terug te vliegen! Ik ben dus super blij dat ik hem over een maand al ga zien! En dat we hopelijk samen nog wat kunnen reizen. (in die twee weken moet ik namelijk wachten op feedback op mijn onderzoeksrapport, dus komt goed uit!).

Tot snel weer, liefs Paula

oma

dank je, lieve Paula. wat een goede brief van je met al je uitleg over je leef- en denkwereld. je maakt er een heel bijzondere periode in je leven van, zoals je steeds weer laat zien hoe dat hoog in je vaandel staat.
mijn verjaardag gister was een hoogtepunt in mijn leven. wat een stroom aan telefoontjes, kaarten, warmte en liefde van alle kanten. we lunchten met 3 stel vrienden die met elkaar overal een kruisverbandje vonden (indië, Shell, Amerika, kinderen in nederland achterlaten als er weer in het buitenland gewerkt moest worden en zoooveel meer). boeiende conversaties. voelde me zoo blij!! het is goed om 80 te zijn en terug te kijken en door mensen zoals jij mee te kijken in wat NU belangrijk is voor velen.
straks naar de ss Rotterdam om de hele familie te ontmoeten en om even bij elkaar te zijn!!! ik neem je mee in mijn hart. kus Oma.

Kitty

Hey lieverd!
Eindelijk ook weer een reactie van mij! Had nog niet eerder de tijd gehad om je laatste 2 verhalen goed te lezen en de foto's te bekijken, maar nu gelukkig wel! Wat maak je veel leuke dingen mee zeg en wat is het daar prachtig (foto's)! Dat op de motor klonk wel heel gevaarlijk, gelukkig is het goedgekomen! En wat grappig dat je een oud klasgenootje tegenkwam! Wat is de wereld toch klein he?! Heerlijk dat je minor nu afgesloten is en je je volledig kan richten op het afstuderen en je artikel! Je hebt al veel gedaan zeg! Ben trots op je ;)!
Ook helemaal super dat Jairon naar je toekomt en jullie 2 weken samen zijn! Leuk dat hij met je verjaardag bij je is:)!
Wat vliegt de tijd he?! Ik mis je (en onze gezellige salsa/havana avonden) wel hoor! Kijk er naar uit om je straks weer in juni te zien!
Super dat je mn weblog volgt en lief dat je Emma wil steunen door een aantal armbandjes te kopen!
Ik had je laatst gesmst, maar die heb je zeeer waarschijnlijk niet ontvangen!
Nou lieverd, we houden contact!

Dikke knuffel en kus

Anne Joke

Wauw zeg, wat een interessant verhaal over je onderzoek. Leuk om ook precies te weten wat je nou eigenlijk onderzoekt. En wat super dat Jairon naar je toe komt, heeel fijn dat je met je verjaardag lekker samen kan zijn.

Vandaag feest gehad van Oma op de ss Rotterdam. Heel bijzonder en gezellig! We hebben je allemaal wel gemist, maar zijn ook allemaal trots op je dat jij daar nu zit.

Ik zal snel een uitgebreide mail naar je studeren.

Liefs

Elke

Hee lieve Paula, goed bezig met al je afstudeerdingen! Klinkt interessant allemaal! Weer veel moois beleefd in t weekend (van je vorige blog)!
Veel beterschap voor nu, balen zeg! Superleuk dat Jairon langskomt!!! Succes met je afstuderen & blijf vooral genieten :)

Liefs, Elke

damiana walle

hey paula,
hoe is ie, had ff tijdje geen tijd om te lezen,J heeft me nix verteld dat hij gaat komen, hahaha maar hij is ook heel druk ik ook,

woensdag ga ik een auto kijken,hopelijk goed in staat dan neem ik het ook.

gelukkig komt hij lekker naar je toe,hij mist je heel erg,
ik vind je afstudeerproject super,en het is leuk om te horen over die beurzen.

VEEL PLEZIER<

groetjes van ons allemaal dami

Vief

Uwe Flapheid!

Wat fijn om weer van je te horen en weer even met je mee te kunnen genieten!
Na dit verhaal weten we allemaal ook dat je naast veel genieten ook nog eens hard moet werken, dat verzacht jou warme verblijf daar weer een beetje voor ons arme achterblijvers :P

Wat heerlijk om te horen dat Jay naar je toekomt, volgens mij is dat wel het mooiste verjaardagscadeautje dat je je kunt wensen op dit moment!
Heb je mn e-mail gehad inmiddels? Hij was vertraagd want had hem blijkbaar naar een niet bestaand e-mailadres gestuurd iets met (laycos?!). Enjoy, geniet! Hoop van je te horen en veel beterschaapjes toegewenst!

kuskus

X

Nienke

Lieverd, hoe gaat het daar? Wat een heerlijk verhaal weer... Wil met je skypen!!! Zelf heb ik vaak in de ochtend tijd of laat in de avond... is dit voor jou handig?
Heel veel plezier en vooral GENIETEN!!! Dikke kus

peggy

Hallo Flap!

(beetje laat, maar k ben druk geweest)

Wat super leuk om te lezen over je onderzoek!
Het lijkt me echt heel mooi om te zien dat je ook echt wat kunt betekenen voor die kinderen!

Ook echt heel fijn voor je dat jairon komt. Als t goed is dan is hij er nu net op het moment dat ik dit schrijf.

Ik hoop dat jullie het heel fijn hebben even weer samen!

dikke kus !