Jairon, Mexico, studie en nog 4 weken te gaan...
Lieve allemaal!
Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de lieve berichtjes, mailtjes etc. op mijn verjaardag! heel fijn dat er zo veel mensen aan mijn denken zelfs als ik onbereikbaar in Mexico zit

Ten tweede wil ik jullie graag op de hoogte brengen van mijn studievoortgang. IK heb afgelopen week mijn concept versies van het onderzoeksrapport (of te wel scriptie) en mijn artikel ingeleverd en daar feedback op gekregen. Ze zijn allebei al voldoende beoordeeld! Wat betekent dat ik in iedergeval al geslaagd ben voor die twee onderdelen. Ik moet alleen nog het'één en ander aanpassen zodat het helemaal compleet is. Dit betekent dus echt al een stuk meer rust, omdat ik weet dat ik gewoon ga afstuderen op 5 juli!
Nu moet ik dus deze twee onderdelen verbeteren, nog een product maken (dat wordt een activiteitenplan met duidelijk alle activiteiten beschreven + doelen) en dan nog een portfolio, met mijn persoonlijke ontwikkeling van de afgelopen jaren tot aan nu. En dan in Nederland mijn eindpresentatie voorbereiden, die is op 25 april en dan moet ik geloof twee stellingen aandragen. En dan ben ik echt klaar! Nu nog maar 4 weken in Guatemala en dan zit het er al weer op! De tijd is zo snel gegaan, heel raar idee dat ik straks weer terug ben in Nederland. Maar voor nu ga ik nog even goed genieten van dit prachtige land.
Oke, even een update van de afgelopen weken. Zoals jullie weten is Jairon hier geweest. Hij is gisterochtend weer terug gevlogen naar Nederland. Het was heel erg fijm om elkaar weer te zien naar 2,5 maand en het was als snel heel vertrouwd. Hij paste prima in mijn leventje en kon al snel ook goed overweg met mijn vrienden hier. Het voelt nu ook zo raar dat hij weer weg is, ik mis gewoon de hele tijd iemand. Gek hoe snel je weer aan iemand om je heen gewend raakt.
Jairon kwam dus twee weken geleden op dinsdagavond aan in de hoofdstad. Daar heeft hij in een hotel geslapen en de volgende dag is hij met de bus naar Xela gekomen. Ik heb hem vervolgens opgehaald van het busstation. De eerste dagen hebben we niet zo veel gedaan, omdat Jairon ook nog erg moe was van zijn vlucht. Op vrijdag hebben we mijn verjaardag gevierd, wat ik al verteld had. Dit was erg gezellig! Zaterdag werd er in Xela in bar Tecun (van Nederlandse eigenaren) Koninginnendag gevierd! Een salsa band (niet erg nederlands), veel oranje kleding, alle nederlanders die zich erverzameld hadden, bitterballen, haring en natuurlijk Nederlandse muziek. Erg leuk om te zien, maar eigenlijk hebben wij voornamelijk boven gezeten met Erika en Meme en lekkere pizza gegeten en gekletst.
Zondag zijn we met een groepje naar de fuentes georginas geweest. Dit zijn natuurlijk warmwater zwavelbronnen waar je in kan zwemmen en heerlijk kan relaxen. Dit hebben we dus ook de hele ochtend gedaan, heerlijk! Echt een paradijsje was dat! De weg er naartoe is ook prachtig. We gingen eerst met een chickenbus naar het dorpje Zunil. En daar staan dan mensen klaar met een truck om je verder naar boven de bergen in te brengen. Dus al staand achter in de truck ga je steeds verder de bergen in door een klein weggetje en je ziet overal mensen op het land aan het werk en de meest prachtige uitzichten (zie foto's).
Maandag zijn Jairon en ik dus vertrokken naar Mexico. Met een rechtsstreeks busje kwamen we naar 8 uur aan in San Cristobal de las Casas. Een prachtige moderne stad met de mooiste kerken en kleuren en vele terasjes (iets wat je in Xela helemaal niet hebt).
Op dinsdag hebben we lekker de stad ontdekt en taartjes gegeten voor mijn verjaardag! Voor woensdag hadden we een tour geregeld en zouden we naar wattervallen en maya ruines gaan. We zouden om 6.30 uur opgehaald worden. Alleen om 5 uur werd er al op onze deur geklopt door de eigenaar van het hostel dat het busje klaar stond. Wij begrepen er in eerste instantie niets van, het was toch pas 5 uur. Wat bleek in Mexico is het 1 uur later dan in Guatemala...haha. Dat wisten wij dus niet. En het busje bleek al om 6 uur in plaats van half 7 te komen. Dus ja wij als gekken ons aankleden en naar beneden rennen..Gelukkig moest de buschauffeur ook nog andere mensen ophalen, dus had hij dat eerst gedaan. Naar ruim 4 uur in de bus kwamen we aan bij de eerste wattervallen. Prachtig!! Helaas hadden we maar een uur en was dat niet genoeg tijd om helemaal naar boven te klimmen het prachtige uitzicht vanaf het hoogste punt te zien. Gelukkig konden we wel tot halverwege komen en heeft dat ook erg mooie foto's opgeleverd!
De tweede waterval was kleiner en daar hadden we dan ook maar 40 minuten. We besloten dus ook om niet als gekken om die watterval heen te rennen maar leker een zelfgemaakt broodje met avocado en kaas (gesmolten door dewarmte)te eten.
Na deze waterval reden we verder naar de stad Paleque waar de maya ruines te vinden zijn. Hier hadden we ongeveer een kleine 2 uur om rond te lopen. Het is een groot park waarin alle ruines (soms verscholen tussen de bossen) te bezichtigen zijn. Ik vond het heel indrukwekkend om te zien hoe dat jaren geleden gebouwd is. De structuur van de maya tempels hebben naar mijn idee veel weg van de structuur van de Egyptische piramides. (zie foto's voor meer indrukken).
Het was een leuke dag, maar wel erg gehaast omdat je bijna 10 uur in de bus zit en maar 3,5 uur de tijd hebt om al deze prachtige schoonheden te bekijken. Maar absoluut de moeite waard!
Donderdag hebben we weer lekker door de stad gelopen en wat kerkjes bekeken en in de avond nog wat gedronken met Vincent en een vriend van hem. Vincent zat ook in Xela en was aan het rondreizen met een vriend en toevallig waren ze ook in San Cristobal.
Vrijdag vroeg moesten we alweer terug richting Guatemala, weer 8 uur in de bus... Een hoop reizen dus. Maar het waren zeker een paar leuke dagen! Wat ik wel moeilijk vond van de stad Paleque is dat er erg veel straatkinderen zijn. Als je op een terasje zit, of zelfs als je binnen in een restaurant zit komen er steeds kinderen naar je toe (leeftijd vaak net 4 jaar) om beeldjes en knuffeltjes te verkopen. Je ziet dezelfde kleine kinderen 's ochtends vroeg al aan het werk en 's avonds laat om 23.00 lopen ze nog steeds rond. En dan vraag ik me af, waar slapen al deze kinderen....Erg triest..
Zaterdag en zondag hebben Jairon en ik allebei aan school gewerkt. Hij moest leren voor een toets voor volgende week en ik moest mijn onderzoeksrapport en artikel afmaken.
Maandagmiddag is Jairon alweer vetrokken naar de hoofdstad om daar de laatste nacht in het hotel te slapen om vervolgens de volgende ochtend om 5 uur te vertrekken naar het vliegveld.
Nu zit ik dus weer alleen in Xela, wat nog steeds erg gek voelt. Vooral ook omdat er steeds meer mensen weg gaan en ik veel afscheid moet nemen van mensen waar ik een hele fijne en hechte tijd mee heb gehad.
Ik zal ook nog wat foto's plaatsen van een disco bij Caras Alegres van ongeveer 4 weken geleden. Dit was echt een geweldige avond. Voor alle tieners van 14 jaar en ouder was er een disco georganiseerd. Je moet je bedenken dat deze kinderen nog nooit naar een disco zijn geweest omdat ze daar in hun wijk de mogelijkheden niet voor hebben. Ik heb nog nooit zo veel tieners zien stralen. En erg leuk om te zien dat op een gegevent moment iedereen aan het dansen was. En dan vooral jongen-meisje, wat hier veel normaler is. Wat ook heel prettig was is dat er de hele avond politie voor de deur heeft gestaan om de boel in de gaten te houden. Aan het einde van de avond bracht de politie alle kids achter in hun truck ook weer veilig naar huis. Echt een topavond was dat, wat heb ik daar van genoten zeg! (zie foto's)
Volgensmij was dat weer mijn update voor nu! Misschien al wel de ena laatste. Op 9 juni ben ik weer terug!
Ohja op 9 juni moeten we allemaal stemmen en ik wilde jullie even laten weten dat Peggy, mijn zus samen met een aantal vrienden een nummer heeft gemaakt voor de SP over de behouding van de studiefinanciering! En van dit nummer wordt binnenkort op 21 mei eenvideoclip gemaakt!Ze zoekt nog figuranten voor dezevideo. De clip komt op youtube en op de website van de SP en wordt ook gebruikt als promotiemateriaal.
Ik ga zelf ook SP stemmen, want ze hebben echt veel goede punten! Ze hebben bijvoorbeeld een heel goed actieplan geschreven voor dak en thuislozen zorg in Nederland. Een hoop van deze informatie heb ik ook gebruikt in mijn artikel over dak en thuislozen en het project Housing First. (Het is echt een mooi artikel geworden, al zeg ik het zelf)!
Maargoed even promotie dusvan peggy en mij: Stem SP op 9 juni!

Oke lieve mensen tot snel allemaal! Dikke kus en knuffel Paula
Goed om weer je verhaal te lezen! Het laatste maandje alweer. Tjonge wat gaat de tijd snel. Voor je het weet ben je weer bij Jairon en ons allemaal :)
Fijn dat we af en toe skypen,, dat vind ik echt een prachtige uitvinding.(haha ik heb nu kennelijk al 2 dochters die zich inzetten voor de SP) Spreek je snel weer en blijf genieten en leren! Fijn dat je al het afstuderen in beeld hebt. Alvast gefeliciteerd! Spreek je snel. liefs en xxxxx Ine
Jeetje wat gaat het snel allemaal. Ondertussen heb je daar een heel eigen leven opgebouwd en dat zal inderdaad wel raar zijn om steeds meer afscheid te nemen van mensen en over een maandje zelf afscheid te moeten nemen...
Prachtig verhaal weer. Weer een hele ervaring en nieuw land waar je een stukje van hebt ontdekt. Lijkt me moeilijk om ook de nare kanten (straatkinderen) te zien, naast die prachtige watervallen en mooie natuur. Wel heel leerzaam! Sowieso heb jij volgens mij veel geleerd van, over en door deze reis.
Ik hoop dat we binnenkort weer even kunnen skypen, is alweer lang geleden. Geniet van je laatste maand daar! Heerlijk dat je niet meer zo veel hoeft te stressen en zeker weten kan gaan afstuderen 5 juli.
Tot snel en veel liefs,
Anne Joke
Hey Paula!
Wat leuk om weer een updatete lezen! Jeeeeej, je laatste maand, echt serieus, wat vliegt de tijd! Wat goed dat je je onderzoeksrapport en artikel gehaald hebt! Super! Weer een zorg minder! ;) Fijn dat je zo'n top tijd hebt daar! Gaaf hoor, en dan ook nog ff zo'n tripje naar Mexico, wauw! Geniet er lekker van deze laatste maand! Voor je het weet zit je weer op de fiets naar de Uithof! (Hoewel dat er ook niet eens zoveel meer in zit!) 3 dagen nadat jij terug bent, vertrek ik voor 3 maanden naar Madrid! Ik ben daar geplaatst als Au Pair! Vandaag ticket geboekt, dus ik ga zeker weten! Ben heel benieuwd!
Heel veel plezier nog Paula! Dat je nog een mooie maand mag beleven, het daar goed af mag sluiten en weer veilig en wel thuis komt!
Liefs, Brianda
Oh en natuurlijk, een beetje laat, alsnog van harte gefeliciteerd! ;)
Lieve Paula, We zitten hier nu met oma in het verpleeghuis achter de p.c. en hebben even je foto's bekeken. De hartelijke groeten van oma en veel liefs )ook van ons (Edel en Ine) Oma hoopt je snel weer te zien. xxxxx
Heerlijk dat je weet dat je zeker weten kan afstuderen, nu nog even de laatste loodjes! En echt super leuk dat Jarion uiteindelijk toch is gekomen en jullie zoveel leuke dingen samen hebben gedaan! Jeej ik zie je over 4 weekjes al weer! :D Dikke knuffel en kus
Paula!,
Super van je scriptie, Gefeliciteerd!!
Zo te lezen heb je een geweldige tijd gehad met Jairon in Guatemala, klinkt allemaal erg leuk!
Geniet keihard van je laatste weekjes,
tot snel,,,,
Besos!
Lief!
Een snelle kus voor jou, ik ga je mailen! Lees net pas je bericht, klinkt goed en leuk allemaal! (HELEMAAL LEUK DAT WIJ SAMEN DAT DIPLOMA IN ONTVANGST GAAN NEMEN!!) KUSS
paula je moet een boek schrijven,geweldig gewoon hoe je schrijft,lees het gewoon hier met me kopje thee hahahahaha,,,
wat is het allemaal snel gegaan zeg,maar ben ook blij voor J dat je terug komt, psst,,(k denk dat hij een beetje loko wordt hier zonder jou) hahahhaha,,, walibi tje doen als je terug bent ja,,,TOT GAUWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWw